Domovská stránka » Staročeská kulajda

Staročeská kulajda

4 from 1 vote
Difficulty: ľahká
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

15

minutes

Tradičná juhočeská polievka zo zemiakov a húb, ktorú s obľubou pripravujeme aj my na Slovensku. 

Suroviny

  • 2 ks väčší zemiak

  • 2 hrste lesné huby

  • 3 PL maslo

  • 2 PL hladká múka

  • 1/2 litra plnotučné mlieko

  • 1/2 litra vývar (zeleninový, hovädzí)

  • 1 hrsť čerstvý kôpor

  • 1 PL kryštálový cukor

  • podľa chuti: ocot, soľ, mleté čierne korenie, rasca, bobkový list, varené vajíčko (na mäkko) ako príloha

Postup

  • Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky, uvaríme do mäkka vo vode s bobkovým listom a rascou, scedíme a odložíme bokom. Ak máme čerstvé huby, očistíme ich a nakrájame na tenké plátky. Ak sú huby sušené, namočíme ich cca hodinu pred varením polievky.
  • V hrnci rozpustíme maslo a zamiešame doň múku. Zásmažku necháme pár sekúnd prebublať a za stáleho miešania prilejeme mlieko aj vývar. Necháme zovrieť.
  • Polievku osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané scedené zemiaky aj huby. Krátko povaríme a medzitým si nasekáme kôpor. Polievku podľa chuti privedieme k dokonalosti cukrom a octom a odstavíme z ohňa.
  • Nakoniec primiešame kôpor a podávame s vareným vajíčkom a krajcom chleba.

Poznámky

  • Vajíčka môžete rozklepnúť priamo do polievky – 3 minúty pred jej odstavením z ohňa a potom ich ešte nechajte dôjsť v polievke asi 5 minút mimo plameň.  Žĺtok by mal byť polomäkký podobne ako u vajíčka na mäkko.

Pridaj komentár