Domovská stránka » Liptovská kyslá polievka

Liptovská kyslá polievka

0 from 0 votes
Počet porcií

8

porcií
Čas prípravy

1

hour 
Čas varenia

2

hours 

Suroviny

  • 500 g údená krkovička

  • 500 g bravčová krkovička

  • 2 L kyslá voda z kapusty

  • 3 L voda

  • 500 g kyslá kapusta

  • 1 hrsť sušené hríby

  • 1 pár domáca údená klobása

  • 5 ks zemiaky

  • 1 ks paradajkový pretlak

  • soľ

Postup

  • Zemiakové rezance: potrebujete :1 veľký zemiak, hrubá múka, soľ

    Zemiaky očistite, postrúhajte najemno a pridajte soľ a toľko múky, aby vzniklo stredne tuhé cesto. Rozvaľkajte ho natenko, pokrájajte na 5 cm pásy, ktoré potom krájajte na širšie rezance. Zavárajte do vriacej vody. Po uvarení prepláchnite asi v 2 studených vodách.
  • Údenú a surovú bravčovú krkovičku varte v kyslej a obyčajnej vode spolu s hríbmi 1 hod. Potom vyberte údenú krkovičku a pridajte ošúpané celé zemiaky, klobásku a paradajkový pretlak. Varte ďalších 30 min. Potom do nej hoďte slepú kuru a varte ešte 30 min. Mäso vyberte, pokrájajte na kocky a vráťte do polievky.
    Rezance uvarené v osolenej vode dajte do taniera, pridajte na kocky nakrájané mäso a klobásku a zalejte polievkou.
  • Slepá kura: potrebujete: 5 rožkov, 1 cibuľa, slanina, posekaná petržlenová vňať, 1 ČL cesnakovej pasty

    Rožky pokrájajte na kocky. Slaninku opražte s trochou oleja a pridajte pokrájanú cibuľku, opražte. Pridajte k rožkom, pridajte ostatné prísady a vypracujte také cesto, aby ste mohli z neho formovať šúľky, ktoré zavarte do polievky.

Pridaj komentár