Liptovská kyslá polievka
Počet porcií
8
porciíČas prípravy
1
hourČas varenia
2
hoursSuroviny
500 g údená krkovička
500 g bravčová krkovička
2 L kyslá voda z kapusty
3 L voda
500 g kyslá kapusta
1 hrsť sušené hríby
1 pár domáca údená klobása
5 ks zemiaky
1 ks paradajkový pretlak
soľ
Postup
- Zemiakové rezance: potrebujete :1 veľký zemiak, hrubá múka, soľ
Zemiaky očistite, postrúhajte najemno a pridajte soľ a toľko múky, aby vzniklo stredne tuhé cesto. Rozvaľkajte ho natenko, pokrájajte na 5 cm pásy, ktoré potom krájajte na širšie rezance. Zavárajte do vriacej vody. Po uvarení prepláchnite asi v 2 studených vodách. - Údenú a surovú bravčovú krkovičku varte v kyslej a obyčajnej vode spolu s hríbmi 1 hod. Potom vyberte údenú krkovičku a pridajte ošúpané celé zemiaky, klobásku a paradajkový pretlak. Varte ďalších 30 min. Potom do nej hoďte slepú kuru a varte ešte 30 min. Mäso vyberte, pokrájajte na kocky a vráťte do polievky.
Rezance uvarené v osolenej vode dajte do taniera, pridajte na kocky nakrájané mäso a klobásku a zalejte polievkou. - Slepá kura: potrebujete: 5 rožkov, 1 cibuľa, slanina, posekaná petržlenová vňať, 1 ČL cesnakovej pasty
Rožky pokrájajte na kocky. Slaninku opražte s trochou oleja a pridajte pokrájanú cibuľku, opražte. Pridajte k rožkom, pridajte ostatné prísady a vypracujte také cesto, aby ste mohli z neho formovať šúľky, ktoré zavarte do polievky.