Domáce kremrole
Počet porcií
20
porciíČas prípravy
20
minútČas varenia
15
minútKrehké cesto, sladká snehová náplň a práškový cukor navrch – presne to si človek vybaví, keď sa povie kremrola. Nechcete sa spoľahnúť na to, ako sa podaria v cukrárne, upečte si doma svoje!
Suroviny
2 l lístkové cesto
1 ks vajce na potretie
2 dcl voda
500 g práškový cukor
5 ks vaječný bielok
1/2 ks citŕon
Postup
- Na začiatok si vyvaľkáme lístkové cesto na tenký plát s veľkosťou asi 60 x 30 cm. Vyvaľkaný plat z vrchnej časti potrieme šľahaným vajcom a rozkrájame kolieskom na pizzu asi na 3 cm prúžky. Každý prúžok natáčajte na cukrárenské trubičky smerom k najužšej. Koniec poriadne primáčkneme, aby netvoril zbytočne vypuknutý kúsok.
- Trubičky potom pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút. Potom ich nechajte vychladnúť. Z pečených kremrol vytiahnite kovové trúbičky. Najlepšie to pôjde tak, že ak si kremrolu jednou rukou podržíte a druhou zľahka otáčate trubičkou.
- Na plnku do kremrol potrebujeme len bielky a cukrový vývar. Vývar pripravíme tak, že dáme variť 300 g cukru spolu s 500 ml vody. Voda by mala byť v hrnčeku cukor úplne zakrývať. Pokiaľ bude vody viac, budete vývar pripravovať dlhšie. Nechajte variť približne pol hodiny, pokiaľ sa nevytvorí vývar, hústnuca tekutina, ktorá dá plnke sladkú chuť.
- Ostatných 200 g cukru vyšľaháme s piatimi bielkami dohusta. Ešte horúci vývar veľmi pomaly vlievame do šľahaných bielkov – stále šľaháme. Akonáhle vylejeme celú hustú tekutinu, ešte chvíľu bielky šľaháme. Nakoniec si vezmeme cukrárenský sáčok a neplníme ho vzniknutým krémom. Trubičky potom ľahko pocukrujeme jemným práškovým cukrom.